Komplexa kompetenta maskiner - Intervju med tekniksprångare

–På Infranord får man se saker man normalt sätt aldrig ser. Järnvägsmaskinerna till exempel. Jag har aldrig sett liknande maskiner förr berättar Josef Federspiel, Tekniksprångare på Maskinenheten i Solna.

Josef Federspiel, 21 år, har tagit ett sabbatsår ifrån sin tre-åriga tekniska utbildning på KTH i Stockholm. Efter ett års studier bestämde sig Josef för ett sabbatsår för att prova på något annat. En kompis till Josef berättade om tekniksprånget och arbetet på SF-biograferna som gick oerhört bra och där han idag arbetar som konsult.

Infranord är ett av drygt 200 företag som tar emot tekniksprångare med syfte att låta ungdomar få prova på olika teknikyrken. Infranord stod som ett av tre företag Josef ansökte till. De andra två var Elektrolux och SJ. Intervjun på Infranord gick strålande och Josef blev därmed en av totalt fyra tekniksprångare som arbetar på Infranord under perioden 1 februari till och med den 31 maj. Josef hjälper till med service och underhåll av maskinerna. Det innebär att han har en bred kontaktyta internt, framför allt med verkstäderna och de som bokar in maskinerna i olika underhålls- och anläggningsprojekt.

Han har besökt olika delar i verksamheten för att få uppleva flera delar av Infranord. Han var bland annat i Kristianstad och hälsade på i verkstan. Där fick han en se spårriktare och ballastplog i verkligheten. Han besökte en anläggning i samband med Säkerhetsveckan där han fick träffa de riktiga järnvägskarlarna som aktivt diskuterade både hårda och mjuka säkerhetsfrågor, vilket Josef tyckte var intressant.

Josef har börjat omvärdera sina studier inom dataprogrammering och är inte längre hundra på att han vill gå tillbaka till just programmering. Fördelen med tekniska utbildningar är att man kan söka andra inriktningar och lätt byta från en till en annan. På Infranord hoppas vi att maskinteknik hägrar så att vi får se mer av Josef i framtiden. I sommar arbetar Josef på huvudkontoret i Solna.

–Jag känner mig mer som en medarbetare än praktikant på Infranord. Alla är så hjälpsamma, kunniga och inkluderande. Ställer jag en fråga kan jag få en 10 minuters utläggning och det finns ju hur mycket som helst att lära sig om järnvägsmaskiner avslutar Josef.

 

Om Tekniksprånget

–Det är kul att lära ut och hjälpa tekniksprångaren att få en inblick i arbetslivet, speciellt inför deras val av fortsatta studier. För min och Infranords del handlar det om att ge en inblick i hur järnvägen och järnvägsunderhållet fungerar samt vetskap om Infranords uppdrag, säger Staffan Paulusson, Dokumentationsspecialist, PXVL på Infranord.

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Genom fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna. Över 200 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt omi Sverige.

Möt våra praktikanter

Praktik som Signaltekniker
Intervju med Christopher från Trafikverkskolan 

Maskinteknik är coolt 
Intervju med tekniksprångaren Hannah 

Komplexa kompetenta maskiner
Intervju med tekniksprångaren Josef

Inspirerad av Infranord
Intervju med tekniksprångaren Anna