Maskinteknik är coolt - Intervju med tekniksprångare

–Jag har alltid varit teknikintresserad men inte vetat vilket program jag vill läsa efter gymnasiet. Men nu vet jag det. Jag vill läsa maskinteknik, berättar Hannah Källviks.

Hannah, 19 år, tog studenten ifrån svenska skolan i Spanien för drygt ett år sedan. Dessförinnan läste hon naturvetenskap första och andra året på Kungsholmens Gymnasium i Stockholm. Hannah gillar utmaningar, segling och har siktet inställt på teknik. Redan som liten gillade hon att pilla med grejer för att lära sig hur saker och ting fungerar.

Infranord är ett av drygt 200 företag som tar emot tekniksprångare med syfte att låta ungdomar få prova på olika teknikyrken. För Hannah var Infranord ett av fyra företag som hon ansökte till och blev antagen till. Hannah är en av totalt fyra tekniksprångare som arbetar på Infranord just nu. Två arbetar i Göteborg och två arbetar på maskinenheten i Solna sedan den 1 februari till och med den 31 maj.

Hannah är behjälplig med dokumenteringen av Infranords maskiner och har besökt Infranords verksamhet runt om i landet. Hon har bland annat besökt verkstaden i Kristianstad, gjort studiebesök inne i olika maskiner, deltagit i en säkerhetsträff i Örebro under Säkerhetsveckan där hon imponerades av hur högt säkerhetsfrågorna prioriteras liksom engagemanget bland medarbetare och ledare. Inom kort ska hon resa till Göteborg och besöka ytterligare en verkstad tillsammans med de andra tekniksprångarna. I sommar blir det endast två veckors segling i Svalbad som ligger intill Grönland för Hannahs del. Därefter är det sommarjobb på Infranord som gäller.

–Jag kände inte till Infranord när jag sökte men lockades av maskinerna och inser att jag har gjort ett bra val. Jag känner att jag vill bli maskiningenjör och har sökt maskiningenjörsprogrammet i Linköping, i Luleå och på KTH i Stockholm. Utbildningen är fem år. Järnvägsbranschen är en cool bransch. Det har varit en häftig upplevelse att få se hur ingenjörer arbetar med stora maskiner. Alla är så trevliga och kunniga på Infranord och det ska bli kul att få sommarjobba här, avslutar Hannah Källviks.

 

Om Tekniksprånget

–Det är kul att lära ut och hjälpa tekniksprångaren att få en inblick i arbetslivet, speciellt inför deras val av fortsatta studier. För min och Infranords del handlar det om att ge en inblick i hur järnvägen och järnvägsunderhållet fungerar samt vetskap om Infranords uppdrag, säger Staffan Paulusson, Dokumentationsspecialist, PXVL på Infranord.

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Genom fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna. Över 200 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt omi Sverige.

Möt våra praktikanter

Praktik som Signaltekniker
Intervju med Christopher från Trafikverkskolan 

Maskinteknik är coolt 
Intervju med tekniksprångaren Hannah 

Komplexa kompetenta maskiner
Intervju med tekniksprångaren Josef

Inspirerad av Infranord
Intervju med tekniksprångaren Anna